Skip to the main content.

1 minuutin lukuaika

Avoin työhakemus – markkinointikirje omasta osaamisestasi

Featured Image

Avoin työhakemus on työhakemus, joka lähetetään, kun potentiaalista työnantajaa lähestytään oma-aloitteisesti. Avoin työhakemus on kuin markkinointikirje, jossa käytännössä markkinoit itseäsi ja osaamistasi potentiaaliselle työnantajalle. Avoimen työhakemuksen tarkoitus ja tärkein tehtävä on avata sinulle ovi ainakin työhaastatteluun ja toivon mukaan myös uuteen työpaikkaan. Selkeys, ainutlaatuisuus ja kiinnostavuus ovat hyvän työhakemuksen perusta.

 

Avoin työhakemus ei juurikaan eroa rakenteeltaan tavallisesta työhakemuksesta. Avoin työhakemus on kuitenkin rakenteeltaan paljon vapaampi eli erilaisten tehokeinojen käyttö niin kielen kuin ulkoasunkin osalta on sallittua. Avoimessa työhakemuksessa tärkeintä on kertoa mitä annettavaa sinulla on yritykselle, ja mitä he hyötyvät sinun palkkaamisestasi. Kerro itsestäsi positiiviseen sävyyn ja ole itsevarma osaamisestasi.

 

Avoimen työhakemuksen sisältö
  • Yhteystiedot ja vastaanottajan yhteystiedot
  • Oma esittely – hissipuhe itsestäsi
  • Koulutustaustasi avattuna tekstiksi
  • Työkokemus; minkälaisia työtehtäviä sinulla on ollut ja millaista osaamista olet niissä hankkinut
  • Mikä sinua kiinnostaa kyseisessä yrityksessä, työnkuvassa ja alassa? Minkälaiset työtehtävät innostavat sinua?
  • Mitä annettavaa sinulla on yritykselle? Miten osaamisesi voisi hyödyttää yritystä?
  • Mitä haluat saavuttaa hakemassasi työssä? Miten haluat kehittyä? Miten haluat auttaa yritystä?
  • Kuinka kauan hakemuksesi on voimassa?

 

Muista, että avoimen työhakemuksen tarkoitus on täydentää ansioluettelossa kertomiasi tietoja, ei toistaa niitä sellaisenaan!

 

Selkeä rakenne ja olennaiset tiedot

Avoimen työhakemuksen sisällön täytyy olla relevantti hakemaasi työtä kohtaan. Jos sinulla on työkokemusta rakennusalan työtehtävistä, niin kyseinen kokemus ei välttämättä ole oleellista tietoa hakiessasi toimistotyötä. Muista konkretisoida osaamisesi ja taitosi eli kerro missä ja miten olet hankkinut osaamistasi ja miten se hyödyttäisi lähestymääsi yritystä.

Työhakemuksen tulee olla kiinnostavaa luettavaa, jotta se herättää lukijan mielenkiinnon ja säilyttää sen loppuun saakka. Voit elävöittää tekstiäsi adjektiiveillä, erilaisilla esimerkeillä ja vaihtelevilla lauserakenteilla. Muista myös hakemuksen visuaalinen ilme. Esimerkiksi ilmaistyökalu Canvalla voit tehdä melko pienellä vaivalla hyvinkin vaikuttavan näköisen hakemuksen ja CV:n itsellesi valmiista pohjasta muokkaamalla.

Työhakemuksen selkeys ja tietojen olennaisuus ovat myös tärkeitä asioita. Olennaisimmat asiat on hyvä saada selville jo tekstiä nopeasti silmäilemällä. Työhakemuksen luettavuuteen vaikuttaa virheetön yleiskieli ja tekstin selkeä jäsentely. Työhakemuksen yleinen suositeltu pituus on yksi sivu.

 

Personoi hakemus jokaiseen työtehtävään sopivaksi

Avoimen työhakemuksen tulee olla aina ainutlaatuinen eli älä käytä samaa työhakemusta hakiessasi toista työtä, vaan muuta sitä työpaikkakohtaiseksi. Rekrytoijat ja työnantajat huomaavat kyllä, jos sama hakemus on lähetetty useaan paikkaan, kun työhakemus on liian geneerinen, eli yleinen. Hakemus ei silloin sisällä mitään erityisen yksityiskohtaisia vastauksia työtehtäviin tai muihin oleellisiin tietoihin liittyen.

 

Kannattaako avoimia työhakemuksia lähettää?

Ehdottomasti kannattaa! Piilotyöpaikkoja on olemassa ja niitä myös aukeaa jatkuvalla tahdilla. Kaikki työpaikat eivät edes päädy julkiseen hakuun, joten avoimen työhakemuksen lähettäminen todellakin kannattaa!

 

Meillekin voit lähettää avoimen työhakemuksen täyttämällä valmiin pohjan Avoin työhakemus tai lähettämällä sähköpostia suoraan HR-konsultillemme.

 

Työntekijän vuosilomat ja lomarahat

2 min luettu

Työntekijän vuosilomat ja lomarahat

Suomessa vuosilomalla on erityinen merkitys työntekijöille. Se on aika, jolloin voi irrottautua arjen kiireistä ja antaa itselleen tilaa levätä,...

Read more
Kerro jotain itsestäsi – miten vastata työhaastattelun vakiokysymykseen?

2 min luettu

Kerro jotain itsestäsi – miten vastata työhaastattelun vakiokysymykseen?

Miksi haastateltavaa pyydetään heti alkuun kertomaan jotain valinnaista itsestään?

Read more
Näin erotut työnhaussa – 5 vinkkiä!

2 min luettu

Näin erotut työnhaussa – 5 vinkkiä!

Mikä on työnhaussa vaikeinta? Varmastikin se, että pääsee läpi suppilon ensimmäisestä vaiheesta ja onnistuu vakuuttamaan rekrytoivan tahon omasta...

Read more