Skip to the main content.

1 minuutin lukuaika

Kerro jotain itsestäsi – miten vastata työhaastattelun vakiokysymykseen?

Featured Image

Miksi haastateltavaa pyydetään heti alkuun kertomaan jotain valinnaista itsestään?

Vaikka kysymys saattaa tuntua tylsältä ja ennalta-arvattavalta, on sen tarkoitus rikkoa jännitystä. Sen avulla päästään tutustumisessa vauhtiin ja luodaan äärimmäisen merkityksellistä ensivaikutelmaa. Juuri siksi onkin tärkeää miettiä etukäteen, mitä tähän kysymykseen vastaisi. Vastauksen tulisi olla eräänlainen myyvä hissipuhe, joka kertoo omasta persoonallisuudesta sekä ammatillisesta osaamisesta pähkinänkuoressa.

 

Mitä ”kerro jotain itsestäsi”-kysymykseen kannattaa vastata?

Sen sijaan, että aloittaisit luettelemalla koko työhistoriasi (sen rekrytoija on lukenut jo CV:stä), avaa mieluummin lyhyesti omaa persoonallisuuttasi ja tämänhetkistä elämäntilannettasi. Älä rönsyile, vaan nosta esille tärkeimmät saavutuksesi. Mieti etukäteen, miten kertomistasi asioista on hyötyä haetun tehtävän kannalta. Voit maustaa vastaustasi ripauksella huumoria ja kertoa myös yksityiselämästäsi, mikäli koet niiden tuovan esille persoonallisuuttasi. Pidä vastauksesi kuitenkin lyhyenä ja ytimekkäänä, 1–2 minuutin pituisena ja ammattimaisena.

 

"Kerro jotain itsestäsi" - Mitä osa-alueita vastauksessa kannattaa korostaa?

 

Taidot ja osaaminen

Kerro osaamisestasi juuri tämän tehtävän kannalta oleellisista asioista. Sen sijaan, että vain listaat taitosi, kerro myös mistä ja miten olet kyseiset taidot oppinut. Kerro konkreettisia esimerkkejä osaamisestasi ja aiemmista onnistumisistasi. Voit myös kertoa, mitä haluaisit erityisesti oppia lisää. Millaista yritykselle hyödyllistä osaamista juuri sinulla on?

 

Urahaaveet ja -tavoitteet

Kerro ammatillisista tavoitteistasi ja urahaaveista. Tämä kertoo haastattelijalle, että sinulla on selkeä suunta sekä tavoitteet, jotka haluat saavuttaa työelämässäsi. Mieti myös etukäteen, onko hakemasi tehtävä linjassa tavoitteidesi kanssa. Miten hakemasi tehtävä tukisi uratavoitteitasi?

 

Motivaatio

Rekrytoija kaipaa hakijalta osaamisen lisäksi myös motivaatiota. Motivaation painoarvo on suuri, joten sitä kannattaa tuoda esille. Monesti vahva motivaatio ja oikea asenne työtä kohtaan on tärkeämpää kuin aiempi osaaminen vastaavista työtehtävistä.

 

Ripaus huumoria ja persoonallisuutta

Jos ilmapiiri haastattelussa on rento ja koet, että haluat tuoda huumorintajuasi esille voit käyttää myös alla olevia vastauksia varmasti mieleenpainuvana lisänä:

 

”Nykyiset kollegani kuvailisivat minua...”Kerro tässä hyviä ominaisuuksia, joista olet saanut kehuja!


” Jo pienestä asti haaveeni oli...”Jos lapsuuden haaveesi liittyy hakemaasi tehtävään, kertoo se aidosta intohimosta.


” Kuvailisin itseäni kolmella sanalla...”Perustele, miksi valitsit juuri nämä sanat. Miten ne ilmenevät elämässäsi?

 

Kun annat heti alkuun itsestäsi itsevarman ja ammattimaisen kuvan kertomalla napakan yhteenvedon itsestäsi, olet vahvoilla jatkoa ajatellen!

 

Lue myös vinkkimme, mitä kannattaa vastata, kun työhaastattelussa kysytään heikkouksistasi.

 

Työntekijän vuosilomat ja lomarahat

2 min luettu

Työntekijän vuosilomat ja lomarahat

Suomessa vuosilomalla on erityinen merkitys työntekijöille. Se on aika, jolloin voi irrottautua arjen kiireistä ja antaa itselleen tilaa levätä,...

Read more
Kerro jotain itsestäsi – miten vastata työhaastattelun vakiokysymykseen?

2 min luettu

Kerro jotain itsestäsi – miten vastata työhaastattelun vakiokysymykseen?

Miksi haastateltavaa pyydetään heti alkuun kertomaan jotain valinnaista itsestään?

Read more
Näin erotut työnhaussa – 5 vinkkiä!

2 min luettu

Näin erotut työnhaussa – 5 vinkkiä!

Mikä on työnhaussa vaikeinta? Varmastikin se, että pääsee läpi suppilon ensimmäisestä vaiheesta ja onnistuu vakuuttamaan rekrytoivan tahon omasta...

Read more