Skip to the main content.

2 minuutin lukuaika

Keikkatyön avulla lisätienestejä

Featured Image

Kelpaisivatko lisätienestit? Elämisen kustannusten noustessa historiallisen kovaa vauhtia joutuu moni työssä käyväkin tuskailemaan rahojen riittävyyden kanssa. Yllättävät, isot menoerät voivat pistää talouden sekaisin ja aiheuttaa ylimääräistä stressiä. Raha ei tuo onnea, mutta kyllä se elämää helpottaa!

Mikäli sinulla on tarve tienata hieman ekstraa, voi meillä olla ratkaisu. Keikkatyöt – eli tilapäiset työt- ovat erityisen joustava tapa ansaita rahaa ja hankkia myös arvokasta työkokemusta .

Mitä on keikkatyö

Keikkatyö tarkoittaa tilapäistä tai lyhytaikaista työskentelyä, jota työntekijä tekee silloin tällöin. Työntekijä voi usein itse valita, milloin ja missä työskentelee, ja työpaikka voi vaihdella projektin tai työsuhteen mukaan. Työntekijä voi myös usein itse päättää, kuinka paljon hän haluaa työskennellä.

Keikkatyö on hyvä vaihtoehto esimerkiksi opiskelijoille, jotka haluavat ansaita rahaa opintojen ohella, tai henkilöille, jotka haluavat lisäansioita tai etsivät uusia haasteita työelämässä.

Meillä Folkalla keikkatyö toimii niin, että työkeikkoja tarjotaan halukkaille tekstiviestitse. Tarjottuun keikkaan voi joko tarttua tai jättää sillä kertaa väliin, mikäli aikataulut eivät natsaa.

Keikkatyön hyödyt

Sen ilmiselvän hyödyn - eli rahan - lisäksi keikkatyössä voit myös tutustua erilaisiin työpaikkoihin ja työkulttuureihin, mikä auttaa sinua laajentamaan verkostoasi ja rakentamaan ammatillista uraa. Keikkatöiden avulla kerrytät myös arvokasta työkokemusta.

Lisäksi keikkatyö voi tarjota joustavuutta opiskelujen, perhe-elämän tai muiden sitoumusten kanssa. Voit usein itse valita, milloin ja missä työskentelet.

Miten keikkatöitä verotetaan?

Keikkatyön verotus riippuu siitä, onko henkilö, joka tekee keikkatyötä, itsenäinen ammatinharjoittaja ( esim toiminimellä työskentelevä tai kevytyrittäjä) vai palkansaaja.

Jos henkilö tekee keikkatyötä itsenäisenä ammatinharjoittajana, hän on vastuussa oman verotuksensa hoitamisesta. Tällöin hän maksaa veroa ansaitsemastaan tuloistaan yleisen tuloveroprosentin mukaisesti ja hänen tulee itse huolehtia sosiaaliturvamaksujen maksamisesta. 

Jos henkilö tekee keikkatyötä palkansaajana, hänen verotuksensa hoidetaan automaattisesti palkanmaksun yhteydessä. Palkasta pidätetään ennakonpidätys, joka määräytyy henkilön ansioista ja verotettavasta tulosta. Ennakonpidätyksen määrä riippuu myös siitä, onko henkilö tehnyt muita töitä samana vuonna ja kuinka paljon hän on ansainnut yhteensä. Palkansaajana keikkatyötä tekevät ovat oikeutettuja myös erilaisiin sosiaaliturvaetuuksiin, kuten työttömyys- ja sairauspäivärahaan.

Kaikille palkansaajilla on yksi, yhden tulorajan verokortti, josta voi ottaa kopion eri palkanmaksajille. Vastuu tulorajan seuraamisesta on palkansaajalla itsellään, jos hänellä on useita palkanmaksajia verovuoden aikana. Oman verokortin saa kätevästi Omavero-palvelusta. Joskus verokorttia ei tarvitse toimittaa lainkaan erikseen, vaan palkanmaksaja saa tarvittavat tiedot automaattisesti. Näin on esimerkiksi meillä Folkalla.

Yleisesti ottaen keikkatyön verotukseen liittyy paljon erilaisia muuttujia, joten on tärkeää tarkistaa oman tilanteen verotusohjeet ja tarvittaessa kääntyä veroneuvojan puoleen.

Miten saada keikkatöitä?

Esimerkiksi olemalla yhteydessä meihin! Etsimme jatkuvasti useille eri toimialoille keikkatyöläisiä. Esimerkiksi siivoojia, logistiikka-alan työntekijöitä ja lastenhoitajia tarvitaan aina. Mikäli avoimissa työpaikoissa ei juuri nyt ole sinulle sopivaa työtä, jätä meille avoin hakemus jossa kerrot osaamisestasi.

Luo ihan ensimmäisenä itsellesi CV ja pidä se ajan tasalla. Näin voit tarvittaessa lähettää sen nopeasti potentiaaliselle työantajalle. 

👉 Katso vinkit CV:n tekemiseen

Työpaikkoja ilmoitellaan suosituilla työnhakusivustoilla kuten Duunitori, Oikotie, Työmarkkinatori ja Jobly. Nämä eivät kuitenkaan ole ainoita paikkoja, joiden kautta työllistyä. Mikäli etsit keikkatöitä kannattaa myös omilta verkostoilta, ystäviltä ja tuttavilta kysellä tietäisivätkö he, onko jossakin tekijälle tarvetta. Lähtökohtaisesti ihmiset auttavat mielellään ja töitä voi löytyä yllättävistäkin paikoista.

Etsi tapahtumia ja kausikohteita. Erityisesti sesonkiaikoina kuten juhlapäivät tai kesä, monet yritykset tarvitsevat lisätyövoimaa. Tapahtumat kuten messut, konsertit ja festivaalit ovat myös hyviä paikkoja löytää keikkatyömahdollisuuksia. Tarkista myös sosiaalisen median kanavat, kuten LinkedIn, Facebook ja Instagram, joissa yritykset voivat julkaista avoimia keikkatyöpaikkoja. Voit myös tehdä oman työnhakuilmoituksesi some-kanaviin tai Facebook-ryhmiin, vaikkapa paikalliseen Puskaradioon!

👉 Katso myös muut vinkkimme työnhakua koskien!

 

Työntekijän vuosilomat ja lomarahat

2 min luettu

Työntekijän vuosilomat ja lomarahat

Suomessa vuosilomalla on erityinen merkitys työntekijöille. Se on aika, jolloin voi irrottautua arjen kiireistä ja antaa itselleen tilaa levätä,...

Read more
Kerro jotain itsestäsi – miten vastata työhaastattelun vakiokysymykseen?

2 min luettu

Kerro jotain itsestäsi – miten vastata työhaastattelun vakiokysymykseen?

Miksi haastateltavaa pyydetään heti alkuun kertomaan jotain valinnaista itsestään?

Read more
Näin erotut työnhaussa – 5 vinkkiä!

2 min luettu

Näin erotut työnhaussa – 5 vinkkiä!

Mikä on työnhaussa vaikeinta? Varmastikin se, että pääsee läpi suppilon ensimmäisestä vaiheesta ja onnistuu vakuuttamaan rekrytoivan tahon omasta...

Read more