Skip to the main content.

1 minuutin lukuaika

”Mitkä ovat heikkouksiasi?” – Mitä työhaastatteluiden klassikkokysymykseen kannattaa vastata?

Featured Image

Vaikka suomalaiseen luonteeseen ei kuulu omalla erinomaisuudellaan retostelu, ei omista heikkouksistakaan ole kiva kertoa, etenkään työhaastattelussa! Heikkouksia ja kehityskohteita kysytään kuitenkin työhaastattelussa yhtä varmasti kuin vahvuuksiakin. Miten siis antaa itsestään mahdollisimman hyvä kuva, mutta vastata kysymykseen myös rehellisesti?

 

Miksi rekrytoija on kiinnostunut kuulemaan heikkouksistasi?

Jos pystyt puhumaan heikkouksistasi samalla itsevarmuudella kuin vahvuuksistasi, osoitat hyvää itsetuntemusta. Rekrytoijat tietävät, ettei kukaan ole täydellinen ja hakija, joka osaa arvioida omia kehityskohteitaan realistisesti herättää arvostusta. Työhön kun ei etsitä täydellistä, virheetöntä ihmistä, vaan sopivinta. Osoitat nöyryyttä ja inhimillisyyttä paljastamalla itsestäsi asian, jossa koet olevan parantamisen varaa.

Vaikka rekrytoija on etukäteen tutustunut työhakemukseesi ja CV:hesi, on hakijan persoonaa ja työskentelytapoja vaikea arvioida kattavasti niiden perusteella. Klassikkotyöhaastattelukysymyksiä esittämällä haastattelija haluaakin tutustua sinuun syvemmällä tasolla. Rekrytoijalle on tärkeää kuulla, että pystyt olemaan rehellinen itsellesi ja muille siitä, kuinka voit kehittyä ihmisenä ja kollegana. Vastaamalla kysymykseen heikkouksistasi rehellisesti osoitat halusi saavuttaa ammatillisia tavoitteita sekä kykyä ottaa vastaan kehittävää kritiikkiä.

 

5 vinkkiä, joiden avulla kerrot menestyksekkäästi heikkouksistasi työhaastattelussa

  1. Valmistaudu kysymykseen etukäteen miettimällä työelämän varrelta tilanteita, joissa et päässyt sinulle asetettuihin tai itse asettamiisi tavoitteisiin. Kuvaile tilannetta lyhyesti, kerro mikä meni pieleen ja mitä tekisit nyt toisin. Muista, että haastattelija toivoo sinun onnistumistasi ja on varmasti tehnyt virheitä itsekin.
  2. Heikkoudeksi voi mainita joko jonkin tietyn taidon puutteellisuuden, tai persoonallisuuspiirteen. Vastauksessa on tärkeää keskittyä työelämätaitoihin, mutta voit kertoa jonkin esimerkin henkilökohtaisesta elämästä, mikäli se on auttanut sinua oivaltamaan jotain työelämän kannaltakin hyödyllistä.
  3. Heikkouksiksi naamioidut vahvuudet eivät toimi eduksesi! Heikkouksia kysyttäessä voi olla suuri houkutus vastata olevansa esimerkiksi liian tunnollinen, mutta älä lankea tähän ansaan. Kokenut rekrytoija huomaa kyllä, onko kertomasi heikkous kohdallasi totta, vai tarkkaan harkittu tarina, joka kuulostaa hyvältä.
  4. Heikkouksien miettimisessä voit käyttää apuna työpaikkailmoitusta ja siinä listattuja vaatimuksia. Mieti, onko listatuissa vaatimuksissa jokin osa-alue, joka ei ole vahvuutesi, mutta pystyt tästä huolimatta suoriutumaan hakemastasi työstä kiitettävästi.  Korosta, että haluat kehittyä tällä osa-alueella ja olet valmis panostamaan siihen.
  5. Jos sinulta kysytään heikkouksiasi ja vahvuuksiasi samassa kysymyksessä, kerro ensin heikkouksistasi, jotta voit päättää vastauksen positiivisesti kertomalla lopuksi vahvuuksistasi.

Jos hakemasi paikka vastaa osaamistasi ja tuntuu muutenkin kuin sinulle tehdyltä, ei sen saaminen varmasti kaadu heikkouksista kertomiseen. Tutustu yritykseen hyvin ennen haastattelua ja mieti, mitä ominaisuuksia työssä korostetaan. Keskity osaamiseesi ja siihen, mitä voisit työtehtävään ja työyhteisöön tuoda. Varaudu kuitenkin myös kertomaan, ettet ehkä ole täydellinen... mutta juuri tähän tehtävään olet erinomaisen sopiva!

 

Työntekijän vuosilomat ja lomarahat

2 min luettu

Työntekijän vuosilomat ja lomarahat

Suomessa vuosilomalla on erityinen merkitys työntekijöille. Se on aika, jolloin voi irrottautua arjen kiireistä ja antaa itselleen tilaa levätä,...

Read more
Kerro jotain itsestäsi – miten vastata työhaastattelun vakiokysymykseen?

2 min luettu

Kerro jotain itsestäsi – miten vastata työhaastattelun vakiokysymykseen?

Miksi haastateltavaa pyydetään heti alkuun kertomaan jotain valinnaista itsestään?

Read more
Näin erotut työnhaussa – 5 vinkkiä!

2 min luettu

Näin erotut työnhaussa – 5 vinkkiä!

Mikä on työnhaussa vaikeinta? Varmastikin se, että pääsee läpi suppilon ensimmäisestä vaiheesta ja onnistuu vakuuttamaan rekrytoivan tahon omasta...

Read more