Skip to the main content.

1 minuutin lukuaika

Tiesitkö, että on olemassa kysymyksiä, joita ei saa kysyä työhaastattelussa? – Nämä sinun on hyvä tietää!

Featured Image

Lähtökohtaisesti perheeseen, uskontoon, poliittisiin mielipiteisiin tai seksuaaliseen suuntautumiseen liittyvät asiat eivät kuulu työnantajalle. Yksityisyydensuojasta annetun lain mukaan työnantaja saa kysyä vain välittömästi työsuhteen kannalta tarpeellisia työntekijän henkilötietoja.

Lapsen ja perheen hankkiminen on lain näkökulmasta aina yksityisasia, vaikka palkkaa maksavan työnantajan näkökulmasta asialla olisikin merkitystä. Työnantaja ei saa myöskään udella ase- tai siviilipalvelutaustaasi. Poikkeuksena ovat työpaikat, johon esimerkiksi sotilasarvo on vaatimus, kuten Suomen puolustusvoimilla.

 

Kiellettyjä työhaastattelukysymyksiä ovat:

  • Mikä on siviilisäätysi?
  • Oletko parisuhteessa?
  • Onko sinulla lapsia? Aiotko hankkia lapsia?
  • Onko sinulla perussairauksia?
  • Onko sinulla ajokorttia? (Tätä saa kysyä vain, jos ajokortti on työn kannalta oleellinen)
  • Oletko suorittanut ase- tai siviilipalveluksen? (Poikkeuksena maanpuolustustehtävät)
  • Käytätkö alkoholia?
  • Mitä uskontokuntaa edustat?
  • Mikä on poliittinen kantasi? Oletko aktiivinen politiikassa? (Paitsi, jos haet poliittiseen järjestöön)
  • Oletko ammattiliiton jäsen?
  • Minkälaisia omistus-, liike- tai yrityssuhteita sinulla, perheelläsi tai sukulaisillasi on?

 

Mitä jos minulta kysytään kielletty kysymys työhaastattelussa?

Valitettavasti näin voi joskus käydä, koska kokematon haastattelija ei välttämättä tiedä mitä saa kysyä ja mitä ei. Näissä tilanteissa voit kiittää kysymyksestä ja kohteliaasti kieltäytyä vastaamasta vedoten siihen, ettei kysymystä saisi esittää työhaastattelutilanteessa. Ohjaa keskustelu asiallisesti työn kannalta olennaisempaa aihetta kohti.

 

Mitä muuta työnantaja tai haastattelija ei saa tehdä?

Perusperiaatteena on, että työnantaja ei saa hankkia mitään sellaista tietoa hakijasta, jota hakija itse ei ole antanut. Työnantaja ei saa esimerkiksi googlata hakijan nimeä, tai käydä katsomassa hänen sosiaalista mediaansa, ilman hakijan omaa ehdotusta tehdä niin. Poikkeuksena muihin sosiaalisen median kanaviin työnantaja saa käydä hakijan LinkedIn-profiilissa. Koska LinkedIn on ammatillisen tiedon jakamiseen perustuva some-alusta, katsotaan, että jo luomalla LinkedIn-profiilin työnhakija antaa luvan tutustua siihen myös rekrytoinnin aikana.

Mikäli työpaikan luonne sitä edellyttää, työnantaja voi selvittää hakijan luotto- tai rikosrekisteritietoja ilman hakijan suostumusta. Tällöinkin tietojen hankkimisesta on kuitenkin ilmoitettava hakijalle etukäteen, mielellään jo työpaikkailmoituksessa.

 

Yllättävät – ei niin perinteiset – työhaastattelukysymykset

Joskus haastattelija saattaa kysyä kysymyksiä, joihin ei usein työhaastattelutilanteessa törmää. Niihin kannattaa suhtautua huumorilla ja vastaaminen saattaakin paljastaa paljon persoonallisuudestasi ja luonteestasi. Esimerkiksi, ”Selitä jokin monimutkainen asia, josta tiedät paljon”, kysymyksellä pyritään kartoittamaan, että kuinka hyvin pystyt yksinkertaistamaan monimutkaisia asioita ja kertomaan niistä tiiviisti ja nopeasti.

Yllättäviin kysymyksiin ei ole oikeaa tai väärää vastausta, vaan tärkeämpää on osata muotoilla vastaus hyvin. Yllättäviä kysymyksiä kysytäänkin myös sen takia, että nähtäisiin miten työnhakija reagoi yllättävässä tilanteessa ja kuinka heittäytymiskykyinen hän on.

 

Voit lukea blogistamme myös 20 yleisintä työhaastattelukysymystä ja mitä niihin kannattaa vastata!
Työntekijän vuosilomat ja lomarahat

2 min luettu

Työntekijän vuosilomat ja lomarahat

Suomessa vuosilomalla on erityinen merkitys työntekijöille. Se on aika, jolloin voi irrottautua arjen kiireistä ja antaa itselleen tilaa levätä,...

Read more
Kerro jotain itsestäsi – miten vastata työhaastattelun vakiokysymykseen?

2 min luettu

Kerro jotain itsestäsi – miten vastata työhaastattelun vakiokysymykseen?

Miksi haastateltavaa pyydetään heti alkuun kertomaan jotain valinnaista itsestään?

Read more
Näin erotut työnhaussa – 5 vinkkiä!

2 min luettu

Näin erotut työnhaussa – 5 vinkkiä!

Mikä on työnhaussa vaikeinta? Varmastikin se, että pääsee läpi suppilon ensimmäisestä vaiheesta ja onnistuu vakuuttamaan rekrytoivan tahon omasta...

Read more