Skip to the main content.

1 minuutin lukuaika

Miten aloittaa työhakemus – viisi varmaa vinkkiä

Featured Image

Työhakemuksen ensimmäiset lauseet ovat ehkäpä ne kriittisimmät, sillä kiinnostus on herätettävä heti ja vakuutettava rekrytoija jatkamaan lukemista. Tiedät, että olisit paras mahdollinen valinta tehtävään, mutta miten vakuuttaa myös rekrytoija siitä? Työhakemusta tehdessä avainasemassa on sisäistää se, että rekrytoija ei tiedä sinusta mitään. Miten siis saada huomio kiinnitettyä heti alkumetreillä? Nimi, ikä ja mistä olet kotoisin – ihan kiva, mutta sillä ei valitettavasti vielä joukosta erotu.

 

Näin aloitat erottuvan työhakemuksen 

 

1. Mene suoraan asiaan

Kerro heti kärkeen, miksi sinä olisit parhaista loistavin valinta pestiin. Jos haet HR-konsultin roolia, voit kertoa itsestäsi vaikkapa näin: ”Miksi teidän kannattaisi valita juuri minut uudeksi HR-konsultiksenne? Olen empaattinen ongelmanratkaisija. Saan usein positiivista palautetta kommunikointitaidoistani; olen hyvä kuuntelija ja selkeä viestijä. Minulla on lisäksi kyky tarkastella asioita myös liiketoiminnan kannalta.”

Vältä ympäripyöreyttä ja adjektiivien luettelua. Sen sijaan että kuvailet itseäsi ”luotettavaksi tiimipelaajaksi, joka tulee erilaisten ihmisten kanssa toimeen”, kerro mistä motivoidut ja millainen olet työntekijänä. Konkreettiset esimerkit ovat aina plussa!

2. Näytä innostuksesi

Sen näyttäminen, että juuri tämä tehtävä juuri tässä yrityksessä kiinnostaa sinua aidosti on kriittisen tärkeää. Kerro, miten työnkuva kytkeytyy mielenkiinnon kohteisiisi. Esimerkiksi myyntityötä hakeva voi kertoa miten jo lapsena kauppasi piirustuksiaan sukulaisille ja vanhempana on keskittynyt kehittämään myyntitaitojaan vaikkapa lukemalla aiheesta kirjoja ja kuuntelemalla podcasteja.

Geneerisen esittelytekstin sijaan kerro, mikä juuri tässä yrityksessä sinua kiehtoo ja miksi haluat juuri heille töihin. Mikäli pystyt miettimään ratkaisuehdotuksen johonkin yrityksellä olevaan ongelmaan, teet satavarmasti vaikutuksen!

3. Tuo persoonaa esille

Älä koskaan pelkää olla oma itsesi työnhaussa. Yritykset etsivät työntekijöitä, jotka sopivat juuri heidän porukkaansa. Ei ole olemassa yhtä oikeaa ihmistyyppiä jonka rekrytoijat haluavat, vaan kaikille on olemassa se oma match jossakin.

4. Räätälöi hakemus

Työhakemusvinkeissä korostetaan aina hakemuksen räätälöinnin tärkeyttä, mutta mitä se käytännössä tarkoittaa? Lue työpaikkailmoitus tarkasti läpi ja poimi sieltä ne tärkeimmät kyvyt ja ominaisuudet, joita tehtävään valittavalta toivotaan. Keskity omassa hakemuksessasi vastaamaan näihin konkreettisten esimerkkien avulla.

Tutustu yrityksen somekanaviin ja verkkosivuihin, niin saat muodostettua paremman kuvan yrityksen arvoista ja yrityskulttuurista.

5. Ole itsevarma

Suomalaiseen kansanperinteeseen ei kuulu henkselien paukuttelu omasta erinomaisuudestaan, vaan työhakemusten ongelma on pikemminkin liika vaatimattomuus. Töitä hakiessa liika epävarmuus kannattaa kuitenkin heittää romukoppaan, usko itseesi sekä osaamiseesi ja tuo se esille!

Lue myös: Näin teet avoimen työhakemuksen

Työnhaku on kovaa työtä joka vaatii myös pitkää pinnaa. Hyvin harvoin ensimmäinen hakemus on se, jolla uuden työn saa. On tärkeää olla ottamatta kielteistä vastausta itseensä ja jatkettava lannistumatta.

Usein erot hakijoiden välillä ovat hiuksenhienoja, mutta vain yksi voidaan valita.  Joskus etsitään tietynlaista persoonaa tiettyjä taitoja korostaen, seuraavassa hakuprosessissa  kriteerit voivat olla aivan toiset ja sopia sinuun paremmin.

Lue myös: Millainen on hyvä CV?

Onnea työnhakuun!

 

Työntekijän vuosilomat ja lomarahat

2 min luettu

Työntekijän vuosilomat ja lomarahat

Suomessa vuosilomalla on erityinen merkitys työntekijöille. Se on aika, jolloin voi irrottautua arjen kiireistä ja antaa itselleen tilaa levätä,...

Read more
Kerro jotain itsestäsi – miten vastata työhaastattelun vakiokysymykseen?

2 min luettu

Kerro jotain itsestäsi – miten vastata työhaastattelun vakiokysymykseen?

Miksi haastateltavaa pyydetään heti alkuun kertomaan jotain valinnaista itsestään?

Read more
Näin erotut työnhaussa – 5 vinkkiä!

2 min luettu

Näin erotut työnhaussa – 5 vinkkiä!

Mikä on työnhaussa vaikeinta? Varmastikin se, että pääsee läpi suppilon ensimmäisestä vaiheesta ja onnistuu vakuuttamaan rekrytoivan tahon omasta...

Read more