Skip to the main content.

1 minuutin lukuaika

Näin erotut työnhaussa – 5 vinkkiä!

Featured Image

Mikä on työnhaussa vaikeinta? Varmastikin se, että pääsee läpi suppilon ensimmäisestä vaiheesta ja onnistuu vakuuttamaan rekrytoivan tahon omasta osaamisesta haastattelukutsun arvoisesti.

Haasteena paikan saamisessa on, että avointa työpaikkaa kohti voi olla kymmeniä yhtä koulutettuja, yhtä relevantilla työkokemuksella ja tasavertaisella osaamisella varustettuja hakijoita. Kuitenkin vain yksi voidaan valita. Koska työnhaku on siirtynyt verkkoon, on erottautumisesta ja oman osaamisen myynnistä tullut entistä haastavampaa, kun inhimillisen kohtaamisen nyanssit puuttuvat.

Työmarkkinat ovat näin vuonna 2023 isosti kahtia jakautuneet, eivätkä tarjonta ja tarve kohtaa. Toisilla aloilla työvoimapula on tosiasia, kun taas toisilla aloilla yhtä avointa paikkaa kohden tulee satoja hakemuksia. Mikäli oma alasi ei kuulu niihin, joissa vallitsee pahanlaatuinen työvoimapula, kiinnitä erottautumiseen hakuvaiheessa erityistä huomiota. Harmillinen tosiasia kun on, että hyvin harvassa ovat ne yritykset, johon voisit kävellä sisään ja kätellä itsellesi työpaikan samantien.

 

Erotu työnhaussa – 5 vinkkiä

  1. Panosta visuaalisuuteen. Yllättävän vähän käytetty keino on erottua väreillä! Käytä luovaa ja persoonallista muotoilua CV:ssäsi ja hakemuksessasi. Voit esimerkiksi käyttää grafiikkaa tai väriä korostamaan tärkeitä kohtia ja tehdä hakemuksestasi visuaalisesti mielenkiintoisen. Kustomoi hakemuksesi vaikkapa yrityksen brändin väreihin!

  2. Tee taustatyöt hyvin. Rekrytoivat tahot etsivät riveihinsä ihmisiä, jotka sopivat heidän yrityskulttuuriinsa. Osoita siis, että olet kiinnostunut yrityksen arvoista ja kulttuurista. Tutki yritystä etukäteen ja osoita hakemuksessasi, miten osaat sopeutua yrityksen arvoihin ja miten voit tuoda omaa lisäarvoa yritykselle. Verkkosivut ja some-kanavat ovat oiva lähde tutustua yrityskulttuuriin ja puntaroida, olisiko se sinua varten.

  3. Tuota omaa sisältöä, kuten blogikirjoituksia tai videoita, joissa käsittelet alasi ajankohtaisia aiheita. Ole aktiivinen esimerkiksi LinkedInissä alaasi liittyvissä keskusteluissa. Tämä osoittaa työnantajalle, että olet kiinnostunut alastasi ja pysyt ajan tasalla siinä.

  4. Käytä konkreettisia esimerkkejä. Kerro konkreettisista esimerkeistä, joissa olet onnistunut edellisissä työpaikoissasi. Tämä antaa työnantajalle paremman käsityksen siitä, millaisia taitoja sinulla on ja miten ne voisivat hyödyttää heidän organisaatiotaan.

  5. Verkostoidu ja kontaktoidu. Osallistu verkostoitumistapahtumiin tai alan tapahtumiin, joissa voit tavata potentiaalisia työnantajia kasvotusten. Tämä antaa sinulle mahdollisuuden luoda henkilökohtaisia yhteyksiä ja esitellä itseäsi potentiaalisille työnantajille. Voit myös harkinnan mukaan lähestyä yrityksen työntekijöitä vaikkapa LinkedInin kautta, mutta varo, ettet herätä epätoivottuja stalkkerifiiliksiä!

👌 Pro tip: Tee video hakemuksesi lisäksi. Kun jätät hakemuksesi verkossa, on sen yhteydessä mahdollisuus ladata liitteitä. Todellisen ässän hihasta vetäiset kun laitat hakemuksen yhteydessä esittelyn itsestäsi liikkuvana kuvana – vaikkei sitä olisi erikseen pyydetty.

 

Lue myös: Miten aloittaa työhakemus?

 

Työntekijän vuosilomat ja lomarahat

2 min luettu

Työntekijän vuosilomat ja lomarahat

Suomessa vuosilomalla on erityinen merkitys työntekijöille. Se on aika, jolloin voi irrottautua arjen kiireistä ja antaa itselleen tilaa levätä,...

Read more
Kerro jotain itsestäsi – miten vastata työhaastattelun vakiokysymykseen?

2 min luettu

Kerro jotain itsestäsi – miten vastata työhaastattelun vakiokysymykseen?

Miksi haastateltavaa pyydetään heti alkuun kertomaan jotain valinnaista itsestään?

Read more
Näin erotut työnhaussa – 5 vinkkiä!

2 min luettu

Näin erotut työnhaussa – 5 vinkkiä!

Mikä on työnhaussa vaikeinta? Varmastikin se, että pääsee läpi suppilon ensimmäisestä vaiheesta ja onnistuu vakuuttamaan rekrytoivan tahon omasta...

Read more